Hvorfor lavt selvværd?

Forældrenes rolle

Hvis der er noget vi som forældre kan gøre, så er det at se på vores børn som de vidunderlige væsner de er. Gør vi det ikke risikerer vi at smadre deres selvværd. Det kan godt være at et ødelagt selvværd ikke skaber de store udfordringer lige med det samme, men være ganske sikker på, at det skal nok komme - desværre.

Lavt selvværd er et levn fra fortiden

Der findes flere årsager, som kan være ansvarlige for, hvorfor et menneske får eller har et lavt selvværd. Jeg mener at have identificeret 4 hovedårsager for manglende selvværd:

  • Underskud af kærlighed
  • Svigt af de primære voksne
  • Overtrædelse af personlige grænser
  • Ikke blev set og anerkendt, som den man er

Underskud af kærlighed

Med det mener jeg, at man som barn ikke har fået den kærlighed, man behøver. Ens forældre har været emotionel fraværende. Barnet har ikke fået de kram, kys og den verbale opmærksomhed, som det havde behov for, for netop at kunne vokse op som et helstøbt og emotionel afbalanceret menneske.


Barnets ræsonnement: Hvis ikke engang mine forældre elsker mig, hvem gør så? Er jeg så værd at blive elsket?

Svigt af de primære voksne

De primære voksne er normalt ens forældre, men kan også være andre voksne, som barnet har et forældre-lignende forhold til. Oplever man gentagende svigt fra disse personer, så præger det påtvungne svigtet barnets syn på sig selv. Man mister troen på de voksne, man mister troen på verden omkring én. Hvis ikke man kan stole på nogen eller noget, så er verden blevet til et utrygt sted.


Barnets ræsonnement: Ingen viser mig omsorg, ingen overholder aftaler med mig. Hvorfor ikke? Hvad har jeg gjort forkert? Jeg er ikke værd, at man viser mig omsorg og det er okay, at man svigter mig.

Overskridelse af de personlige grænser

"Gør nu bare som jeg siger. Nej, den trøje er ikke pæn, tag nu bare den anden på. Du skal ikke gøre sådan men sådan". Overskridelsen af personlige grænser sker ofte i kombination med, at man ikke blev set, som den man var. Ens forældre godtog ikke et nej. Man skulle være konform og gør hvad der bliver sagt. Nogle forældre udtaler, at der aldrig har været bøvl med deres teenager. Der var ingen ungdomsrebellion. Forældrene har i en tidlig alder formået at pacificere deres barn, så barnet ikke havde nogen fornemmelse af, hvad det selv ønskede.


Barnets ræsonnement: Jeg ved ikke hvad jeg vil. Mig kan man rolig træder over tæerne. Jeg kan ikke mærke mig selv. Jeg ved ikke, hvornår og hvordan jeg skal reagere på en krænkelse.

Ikke blive set og anerkendt som den man er

Forældrene ser ikke barnet, som barnet er. Karaktererne fra skolen bliver aldrig gode nok. Aldrig gør barnet noget godt nok. Barnet er altid genstand for kritik. Barnets ønsker, behov, værdier o.l. blev ikke taget alvorlige eller ignoreret. Barnet voksede op med den følelse, at det ikke gjorde noget rigtigt og at alt hvad man stod for var forkert


Barnets ræsonnement: Jeg er en fiasko. Alt hvad jeg gør er forkert, intet vil lykkedes mig. Dette har jeg fået bekræftet igen og igen. Netop af de personer (forældre), som kender mig bedst og som 'elskede' mig.

Hvad kan psykoterapien gøre?

Selvfølgelig findes der flere årsager, som kan være skyld i, at man som person udvikler et lavt selvværd. På den anden side er det ikke så vigtigt præcist at vide, hvorfor man lider af lavt eller dårligt selvværd. Det er vigtigere, at man beskæftiger sig med, hvordan man genoprettet en positiv selvfølelse, således at man stadig kan nå at få et godt eller i det mindste stabilt selvværd.


Terapien kan hjælpe, men den kan ikke skabe mirakler. At genopbygge et godt selvværd tager tid; til gengæld er det umagen værd og belønning ved at få et godt selvværd overgår ens personlige anstrengelse med astronomiske banelængder.

Kontakt mig og lad mig vide hvordan jeg kan hjælpe dig.